30 Μαρ 2013

Στο Καλό!


Έφυγε σήμερα απ’ τη ζωή, πλήρης ημερών (88 ετών),
 ο «ταχυδρόμος μας» Όμηρος Παπακωνσταντίνου.

Μπορεί για τους νεότερους να ήταν ένα άγνωστο πρόσωπο ή το πολύ να ήταν γι αυτούς ένας κοντοπατριώτης ή συγγενής από την Αλέα.
Σε μας τους παλιότερους έχει καταγραφεί στη μνήμη μας και θα τον θυμόμαστε πάντα, ως ο ταχυδρόμος μας! Από κείνους της παλιάς γενιάς που με το έργο τους έκαναν το επάγγελμά τους λειτούργημα! Ήταν για πάρα πολλά χρόνια ο πολύτιμος σύνδεσμος των ανθρώπων των χωριών μας με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που βρίσκονταν μακριά. Ένας άνθρωπος δεμένος με την ιστορία του χωριού μας στα σκληρά μεταπολεμικά χρόνια.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον καθημερινό σχεδόν ερχομό στα χωριά του λεκανοπεδίου μας, αψηφώντας πολλές φορές τις βροχές, τα χιόνια και τις δυσκολίες που είχαν να κάνουν και με αυτήν ακόμα τη σωματική του ακεραιότητα! Στην αρχή ερχόταν ποδαρόδρομο και προς το τέλος της καριέρας του χρησιμοποιούσε το αγαπημένο του άλογο. Όσοι από μας ήμασταν τότε παιδιά, καθώς τον βλέπαμε να έρχεται στο βάθος του δρόμου ανηφορίζοντας προς το χωριό, φωνάζαμε με χαρά τρέχοντας προς την πλατεία του χωριού μας:     «…έρχεται ο μπαρμπα - Όμηρος…» 
Ποιος δεν θυμάται αυτό το χαρακτηριστικό χτύπημα της καραμούζας προς όλα τα σημεία του χωριού για να ακούσουν όλοι ότι ήρθε ο ταχυδρόμος μας;
Ποιος μπορεί να ξεχάσει, εκείνο το χαρακτηριστικό άνοιγμα της τσάντας που έμοιαζε με ιεροτελεστία;
   Όλοι οι χωριανοί, μεγάλοι και μικροί, με αγωνία και σφιχτό στόμα περίμεναν να πάρουν στα χέρια τους και να διαβάσουν τα καλά ή και τα άσχημα μερικές φορές νέα, από τους δικούς ανθρώπους που βρίσκονταν στην ξενιτιά.
Είναι δύσκολο για έναν πολύ νεότερο από μας να καταλάβει και να νιώσει εκείνα τα χρόνια που ήταν μεν δύσκολα αλλά ταυτόχρονα πιο ανθρώπινα. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να καταλάβουν την κοινωνική, συναισθηματική και καθαρά ανθρώπινη διάσταση που είχαν δώσει αυτοί οι άνθρωποι στο επάγγελμά τους!
Για όλα τα παραπάνω, ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στη σύζυγό του και τα παιδιά του και να ευχηθεί στον « μπαρμπα Όμηρο »:
     Καλό Ταξίδι!
Να να είναι ελαφρύ το χώμα που από σήμερα  τον σκεπάζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: